Na podporu kandidatúry Prešova na mesto kultúry podpísali memorandum

27.06.2007 Prešov

Prešov 27. júna (TASR) - Na podporu kandidatúry Prešova na získanie titulu Európske hlavne mesto kultúry (EHMK) pre rok 2013 podpísali dnes memorandum predstavitelia Prešova, Prešovského samosprávneho kraja a desiatich ...
Pri tejto príležitosti na námestí v Prešove predstavitelia samosprávy vysypali soľou logo kandidatúry. Jeho grafický návrh je dielom maliara Ľubomíra Gumana. Zároveň po prvý raz na verejnosti odznela zvučka kandidatúry, ktorú skomponoval skladateľ Bernard Herstek. Obaja autori sú Prešovčania.
Primátor Prešova Pavel Hagyari v reakcii pre TASR uviedol, že "aj keď je hlavným mestom Bratislava, my môžeme byť európskym hlavným mestom kultúry a všetko je v našich rukách". Potešila ho podpora okresných miest v kraji. "Sme presvedčení, že máme všetky predpoklady a že aj vyhráme, " dodal. Aktivity na podporu získania titulu majú pomôcť oživiť mesto a prospieť hlavne zvýšeniu jeho imidžu ako turistickej destinácie.
Memorandum dnes nepodpísali primátori Popradu a Humenného a ani neprišli žiadni zástupcovia týchto samospráv. Ako však organizátori slávnostného aktu konštatovali, urobia tak neskôr.
Vedenie prešovskej mestskej samosprávy zriadilo knihu podpisov občanov na podporu kandidatúry s možnosťou podávať nápady pre záverečný projekt. Všetky potrebné podklady k projektu EHMK sú na internetovej adrese www.presov.sk. Primátor Prešova zriadil komisiu na spracovanie podkladov.
Titul EHMK udeľuje Európska únia od roku 1985. V roku 2013 by mal patriť jednému vybranému mestu na Slovensku a jednému vo Francúzsku.
 

Vyberte región